Trenden inom lås och säkerhet går allt mer mot ”smarta lås”, att kunna öppna dörren med mobiltelefonen, öppna på distans för en hantverkare eller dela ut en tillfällig nyckel till svärmor. Vi tog ett snack med några Digitala Låssmeder för en trendspaning från proffsen.

Välkommen in. Dörren står öppen.

När man ser på den privata bostadsmarknaden är det ofta snack om att kunna öppna för mat- och post- och andra leveranser, men få människor vill öppna dörren ända in till kylskåpet. Det handlar alltså om att släppa in leverantörer till trapphuset för leverans av varor. 

Det är viktigt att det finns spårbarhet på vem som öppnat och vem som gått in, för att de boende ska känna sig säkra och för att hemförsäkringen ska gälla, Patrik Lindskog, Samuelsson & Partner

Några vill öppna upp helt, andra vill låsa mer och ha kontroll och begränsa vilka dörrar varje bostadsrättsinnehavare ska ha tillträde till, Klas Dalek, Dalek Lås & Larm.

Ett problem som hyres- och bostadsrätter brottas med är häng och skadegörelse i allmänna utrymmen. Förr var det vanligt att låta entrédörren stå upplåst dagtid och sedan låsa på natten, men nu finns en allt större efterfrågan på daglåsning där bara boende ska ha tillträde. Trenden är även att ta bort möjligheten att öppna med kod eftersom den lätt delas med obehöriga.

Problematiken är att de som ofta använder kod, så som barn eller tidningsbud, måste erbjudas en annan lösning för att kunna komma in. Här ger den digitala låstekniken både säkerhet och enkel passage genom att kunna ge tillfälliga digitala nycklar och taggar, Klas Dalek igen. De är även lätta att avprogrammera om olyckan är framme och den tappas bort.

Ny teknik som ”smarta lås” där man öppnar dörren digitalt med mobiltelefon har nu intagit marknaden på bred front. En annan teknik som funnits på marknaden ett tag är biometri. När kommer den tekniken till flerbostadshus?

Frågan har börjat dyka upp då och då, säger Victor Karlsson från Samuelsson & Partner, men oftast från tillverkarnas sida. Från flerbostadsmarknaden har vi inte sett samma efterfrågan.

Klas Dalek:

Låsen för hem- och villamarknaden ligger långt före med exempelvis fingeravtryck och ansiktsigenkänning – precis som på en smartphone. För en flerbostad skulle detta vara svårare att administrera och ha kontroll över den data som behöver lagras. Inte minst med tanke på GDPR. 

Alla är rörande överens om att den nya låstekniken är här för att stanna. Men hur låser vi upp dörren i våra bostadsrättsföreningar om 10 år?

 Inom en tio-årsperiod kommer vi se ett bakslag för den uppsjö av ”smarta-lås-lösningar”, anser Klas. Några av de lås som är smarta men inte säkra kommer försvinna, medan de ”smartaste” låsen som ger både säkerhet och enkelhet kommer vara kvar. Lås måste fungera även när internet inte fungerar. De mest robusta produkterna kommer vara de vi använder i framtiden.

Vi vänjer oss snabbt vid enkelheten, menar Victor. Vi har till exempel KEE installerat på många garage och när det ligger nere bara en mycket kort stund hör folk av sig med en gång och klagar på att de måste använda nyckel till garaget. I framtiden vill vi ha allt i mobilen.

Många förfrågningar som vi säkerhetsinstallatörer får idag handlar inte om säkerhet utan snarare om enkelhet. Det är vårt ansvar som digitala låssmeder att ta fram en smidig och användarvänlig lösning som ändå håller en hög säkerhet, menar Klas Dalek.