Ta in Samuelsson & Partner så att de får hjälpa oss att stjälpa upp det här huset igen! utropar Patrik Ekholm vice ordförande på BRF Blåstaden i Göteborg. Patrik är nyckelansvarig i föreningen och berättar om hur valet föll på att ta in en Digital Låssmed som partner för att få bukt med nycklar som var på vift.

Vad Patrik Ekholm menar är att bostadsrättsägare och styrelsen inte hade koll på vem som hade vilka nycklar, till vilka dörrar. Brf Blå Staden behövde ta in en digital lås-expert som Samuelsson & Partner för att få kontroll på läget.

Låt oss räkna nycklar. Med sina 881 lägenheter (och fem nya på gång!) är brf Blå Staden i Göteborg en av Sveriges största bostadsrättsföreningar. Addera allmänna utrymmen som tvättstuga, barnvagnsrum, cykelrum, gym och vävstuga samt alla trapphusentréer och soprum. Det blir en hel del nycklar att hålla koll på.

2016 bytte Blå Staden från mekaniskt- till digitalt låssystem och med det bytet kom helt nya möjligheter att styra och få översikt på vem som hade nycklar och till vilka dörrar. Blå Staden valde iLOQ som är ett digitalt låssystem där inga batteribyten behövs, ”låsa-upp-rörelsen” genererar all den energi låscylindern behöver. Nyckeln fungerar både som tagg och nyckel. Genom en digital tjänst kan antingen Patrik själv eller Samuelsson & Partner tilldela vilken, eller vilka, dörrar nyckeln ska kunna låsa upp.
Genom ett systematiskt arbete och en vision om att ha kontroll på nycklar och dörraccesser har nu Blå Staden med hjälp av Samuelsson & Partner ”stjälpt upp huset”. Genom den molnbaserade tjänsten Låsportalen kan Patrik ha koll på Blå Stadens tusentals nycklar, göra en digital nyckelinventering, lägga andra låsrelaterade ärenden och följa hur lång Samuelsson & Partner kommit i olika ärenden.

Bara en sån sak som att kunna spärra en nyckel direkt i Låsportalen höjer tryggheten och säkerheten enormt för våra boende. Nu förtiden lägger jag två timmar varje söndag och då gäller det ofta flytt och inflytt av lägenheter och en viss del nyckelhantering i samband med det. Jag löser allt i Låsportalen, konstaterar Patrik Ekholm, men han tillägger med ett brett leende:
Jag lever för vår förening! Lägger massa ”tanketid” på Blå Staden. Det ska vara attraktivt att bo här nu. Det ska vara ännu mer attraktivt i framtiden!

Genom det nära samarbetet mellan brf Blå Staden och Samuelsson & Partner har bostadsrättsföreningen varit med som testförening i pilotprojektet KEE – en enkel styrbox för att möjliggöra digital dörröppning – utvecklad av Prosero Digital Access, dotterbolag till Prosero Securety Group.
KEE är nu lanserad och i drift. Hos Blå Staden styr KEE tre in- och utfarter till garage för 300 parkeringsplatser. Det betyder att de boende nu kan öppna garaget med mobilen genom Låsportalen App. Om några månader ska styrboxen utvärderas och går allt enligt plan ska även KEE monteras vid trapphusentréerna för att enkelt kunna öppna entrédörren med mobilen – på plats eller på distans.

KEE fyllde den funktion vi efterfrågade utan att kosta flera miljoner. Nya rutiner är inte alltid välkomna av alla, men med KEE, Låsportalen och ett digitalt låssystem som iLOQ går vi ett steg mot styrelsens mål: att samla allt data i ett webbaserat system, alltså inte i någons dator, utan i molnet. Det ger en säker framtid, avslutar Patrik Ekholm.

Kuriosa om Blå Staden. Byggdes av Riksbyggen och BPA 1969-1972 som en del av miljonprogrammet. Bostadsrättsföreningen Blå Staden bildades 1973 och då var insatsen för en trea ca 5000 kronor och avgiften låg på 425 kronor i månaden.